Charita spustila pôstnu zbierku pre Ugandu, kde bojuje proti HIV a AIDS

27.02.2013 14:26

 

BRATISLAVA 13. februára 2013 – Slovenská katolícka charita (SKCH) aj v roku 2013 pokračuje vo svojej kampani Pôstna krabička pre Afriku, ktorú dnes odštartovala na celom Slovensku. Symbolom kampane ja malá pôstna krabička, ktorá každoročne opisuje zložitý príbeh konkrétneho dieťaťa z afrického kontinentu. Tvárou druhého ročníka kampane sa stal deväťročný ugandský chlapec Eric, ktorý žije na severe Ugandy.

Eric je príkladom mnohých ugandských detí, pre ktoré je kvalitné vzdelanie len nedosiahnuteľným snom, pretože si ich rodičia nemôžu dovoliť každý mesiac zaplatiť školné a niektoré deti tak čaká miesto chodenia do školy práca,“ povedal na dnešnej tlačovej besede generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

SKCH v januári v dedinke Unna na severe Ugandy otvorila Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, v ktorom sa stará o siroty a polosiroty s HIV a AIDS a poskytuje im v ich zložitej životnej situácií plnú starostlivosť. „Veľkým problémom regiónu, v ktorom pôsobíme je však popri výskytu HIV a AIDS chudoba, ktorá miestne deti oberá o sny a vzdelanie. Chceme im preto umožniť to, čo je pre naše deti samozrejmosťou - kvalitné vzdelanie,“  uviedol Radovan Gumulák.

Charita preto v rámci kampane distribuovala do viac ako 610 farností 30-tisíc kusov malých pôstnych krabičiek, ktorými sa snaží ľudí poprosiť o pomoc chudobným a chorým ugandským deťom. „Malá pôstna krabička je symbolom solidarity s chudobnými ľuďmi vo svete. Pôstne dary, ktoré dobrodinci počas našej pôstnej zbierky do svojich krabičiek venujú, môžu dramaticky zmeniť ich zložité osudy,“ vysvetlil Radovan Gumulák. Z výnosu zbierky SKCH plánuje financovať dostavbu svojho centra, ktoré dnes pomáha len dievčatám, pretože dom pre chlapcov SKCH kvôli nedostatku financií zatiaľ nedostavala. Z darov chce Charita dobudovať dom pre chlapcov v čo najkratšom čase, aby mohla prijať všetky deti, ktoré potrebujú pomoc.

Zlepšiť dostupnosť a kvalitu vzdelania sa v Ugande SKCH snaží prostredníctvom svojho dlhoročného projektu Adopcia na diaľku®, ktorý mohla na africkom kontinente spustiť vďaka otvoreniu centra. „Projekt sme úspešne rozšírili, teraz hľadáme darcov, ktorí budú miestne deti podporovať každý mesiac, čím im dajú možnosť na lepšiu budúcnosť,“uviedol projektový manažér SKCH Peter Knapík, ktorý adopciou v Ugande zastrešuje.

Minulý rok SKCH počas prvého ročníka Pôstnej krabičky pre Afriku vyzbierala vyše 65-tisíc eur, z ktorých spolufinancovala výstavbu svojho centra. Tento rok sa verejnosť do kampane Pôstna krabička pre Afriku môže zapojiť priamym darom na číslo účtu 4008058424/7500, prostredníctvom stránky www.charita.sk, odoslaním darcovskej sms v hodnote dvoch eur v tvare DMS medzera CHARITA na číslo 877 alebo zapojením sa do projektu Adopcia na diaľku®.

 

Text a foto: Lukáš Melicher, zdroj: www.charita.sk

Späť

Kontakt

Easy Giving - Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva
c/o Centrum pre filantropiu
Kozia 11
811 03 Bratislava

polakovic (a) changenet . sk
tel.: +421 (0) 905 324 987

© 2011 Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode