Prieskum online darcovstva na Slovensku.

05.10.2011 14:40

V piatok zverejnila nezisková organizácia 4 Paople výsledky prieskumu verejnej mienky na otázky darcovstva a filantropie. Realizovala ju firma United Consultants v mesiacoch júl a august 2011 hĺbkovými rozhovormi a online prieskumom na vzorke 410 respondentov (internetová populácia vo veku 20 – 50 rokov).

Z prieskumu “vypadlo” niekolko zaujímavých údajov.  Napríklad 14 percent respondentov už niekedy v minulosti darovalo online. Viac ako polovica vie o tejto možnosti, no ešte sa pre ňu nerozhodla.

Túto formu darcovstva hodnotia respondenti pozitívne najmä preto, že zjednodušuje možnosť darovať, je transparentné, ponúka možnosť komunikovať priamo s prijímateľom a na jednom mieste môžu nájsť aj viacero výziev na pomoc.

Najviac ľudí pri darovaní ovplyvňuje transparentnosť projektu, teda či vedia na čo budú ich peniaze použité. Tvrdí to 29 % respondentov. 15 percent ľudí chce mať spätnú väzbu o tom, ako bol ich dar využitý.

Zaujímavé je, že iba tri percentá opýtaných nepovažujú online platby za bezpečné a 5% za nedôveryhodné. Naopak až pre 34% internetovej populácie sú bežné a 31 % ich má za pohodlné. Až 52 % oslovených už využilo e-platby. Tie sú aj preferovanou platbou pri online darcovstve.

Výsledky prieskumu si môžete stiahnuť tu.

Nezisková organizácia 4people je prevádzkovateľom portálu Ľudia Ľuďom. Jedným z jej cieľov je posilniť informovanosť občanov o dobročinnosti a o darcovstve. Založili ju spoločnosť SK-NIC, a. s., a Centrum pre filantropiu, n. o.

Späť

Kontakt

Easy Giving - Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva
c/o Centrum pre filantropiu
Kozia 11
811 03 Bratislava

polakovic (a) changenet . sk
tel.: +421 (0) 905 324 987

© 2011 Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode