SME: Dvanásť mimovládiek vytvorilo koalíciu na podporu darcovstva

12.04.2011 12:45

 Cieľom je prispieť k zlepšeniu darcovského prostredia na Slovensku s dôrazom na rozvoj a podporu pravidelného individuálneho darcovstva.

BRATISLAVA. Dvanásť mimovládnych organizácií (MVO) vytvorilo Koalíciu pre podporu individuálneho darcovstva, ktorej cieľom je prispieť k zlepšeniu darcovského prostredia na Slovensku s dôrazom na rozvoj a podporu pravidelného individuálneho darcovstva.

Proces schvaľovania dohody o spolupráci týchto organizácií sa dnes zavŕšil podpisom posledného zakladajúceho člena. Podporu vzniku koalície vyjadril aj splnomocnenec vlády SR pre občiansku spoločnosť Filip Vagač. "Som nesmierne rád, že mimovládne organizácie s tak silnými menami sa rozhodli spolupracovať na dôležitej téme, akou je rozvoj individuálneho darcovstva," uviedol.

 

Jednou z priorít koalície je zavedenie platobných nástrojov priateľských k darcom, aké sú známe z väčšiny krajín EÚ i mimo nej. Chcú dosiahnuť sprístupnenie nástrojov, ktoré by výrazne uľahčili a zjednodušili proces pravidelného darovania. Tými sú najmä Direct Debit (druh inkasa), pravidelné platby platobnými kartami či darovanie prostredníctvom pravidelných mobilných platieb.

 

Členovia koalície majú taktiež záujem na zavedení charitatívnej tarify poštovného, ktorá by uľahčila a zlacnila komunikáciu medzi darcom a obdarovanou organizáciou a zlepšila by tak proces informovania o aktivitách podporovanej MVO.

 

Koalícia bude komunikovať s relevantnými partnermi z podnikateľského prostredia i verejného sektora bankami, mobilnými operátormi či prevádzkovateľmi poštových služieb a ďalšími. "Organizácie, ktoré prostredníctvom koalície spojili svoje sily, chcú spoločne odstraňovať bariéry, ktoré dnes v individuálnom darcovstve existujú a zvyšovať dôveryhodnosť fundraisingu pre verejnoprospešné ciele," informoval dnes TASR riaditeľ Centra pre filantropiu Boris Strečanský.

 

Koalíciu tvoria okrem iných napríklad Greenpeace Slovensko, Nadácia Integra, Nadácia pre deti Slovenska, Slovenská katolícka charita, Slovenské centrum fundraisingu, Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, Slovenský výbor pre UNICEF a ďalšie.



Čítajte viac: https://www.sme.sk/c/5848416/dvanast-mimovladiek-vytvorilo-koaliciu-na-podporu-darcovstva.html#ixzz1MnIToTy9

Späť

Kontakt

Easy Giving - Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva
c/o Centrum pre filantropiu
Kozia 11
811 03 Bratislava

polakovic (a) changenet . sk
tel.: +421 (0) 905 324 987

© 2011 Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode